Undervannsrugby

Undervannsrugby er en idrett som spilles under vann i den dype delen av bassenget. Laget består av 6 personer, samt 6 innbyttere. Hensikten med spillet er å få en ball (jada, den synker) oppi en kurv som er plassert på bunnen. Det spesielle og unike med denne idretten er at den forgår i 3 dimensjoner. Man kan passere til siden for, over og under en motspiller. Det eneste utstyret som benyttes er dykkemaske, svømmeføtter, snorkel og en hette med ørebeskyttere. UV-rugby er en kontaktsport, det vil si at vi har lov til å holde og knuffe litt i hverandre. Dette betinger at den ene har ballen, hvis ikke må man ligge unna. Slag, spark og rått spill er ikke tillatt. Dette slår de tre dommerne meget hardt ned på. I det hele så er det ikke mye skader. En og annen skadet finger og noen blåmerker er det hele.

Laget er organisert med en keeper, 2 backer og 3 spisser. Disse har både defensive og offensive roller. I tillegg må man passe på å ha en hvis rullering, slik at ikke alle er oppe for å puste samtidig.

I Norge er det ca 40 aktive lag med til sammen 5-600 personer som holder på med dette. Det er både herrelag og damelag. Det arrangeres rundt 10 større turneringer, samt NM og norgescup i løpet av et år. Internasjonalt arrangeres det både EM og VM. Av betydningsfulle nasjoner som driver med dette finner vi Sverige, Finland, Danmark, Tyskland, Østerrike, Tsjekkia, Slovakia og Colombia for å nevne noen.

Historisk så kommer idretten fra dykkeklubbers behov for vannfølelsestrening, gjennom en kald og sur vinter. Rudi Wiesner har skrevet en artikkel kalt «History of Underwater Rugby» i Sporttaucher 4/94 s 8-9. Utøvere i dag er en blanding av meget seriøse idrettsfolk og mosjonerende dykkere. Da det er utøveren som i høyeste grad selv bestemmer aktivitetsnivået (har man ikke mer luft så har man ikke mer), er dette en idrett som passer alle.

En generell presentasjon finner en på Wikipedia
For mer utfyldende teori og regler bør en leste mer på BSI-BOBLEN sine nettsider.

En introduksjonsfilm fra Nordisk mesterskap i København 2006 gir et fint innblikk til undervannsrugby. De norske jentene vant turneringen så det er mulig å se noen glade Akkar-jenter på slutten!

Akkaren er den eneste klubben i Oslo, Norge(Norway) som driver undervannsrugby(UVR) (Underwater Rugby (UWR)) på et konkuransenivå.

Vil du dele videre....
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print