Undervannshockey

Undervannshockey er en spennende og morsom konkurranseidrett under vann uten fysisk berøring mellom spillerne som kan spilles i alle aldre og treningsnivå. Som undervannshockeyspiller blir du raskt komfortabel og glad i å bevege deg i og under vann, og du lærer raskt å spille på lag uten å kunne snakke sammen hele tiden. Akkaren spiller undervannshockey for å ha det moro og for å lære kroppskontroll og lagspill under vann. Blir vi gode er det et pluss, men det er ikke et «must».

En UVH-kamp spilles av to lag som består av opptil 6 vannspillere og opptil 4 innbyttere hver. Vannspillerne svømmer langs bassengbunnen i kampen om å skåre mål. Som oftest har et lag tre spisser og tre backer, men det er også mange andre forskjellige måter å spille undervannshockey på. Det viktigste er at laget holder tett sammen og kontrollerer pucken.

Tatt fra UWH Coach Android app-en. Klikk på bildet for å laste ned appen fra Google Play Store.

Det hvite laget i bildet spiller i 3×3 formasjon, med tre spisser og tre backer. De som er markert som «Front» på bildet spiller spiss. Jobben til spiss er å gjøre livet surt for motlaget, kontrollere pucken, og – selvfølgelig – skåre mange mål!! Backene skal forsvare sin side av bassenget og hjelpe spissene ta pucken til motstandernes mål. Siden det er umulig å kommunisere under vann, er det veldig viktig at laget bruker samme taktikk og at alle spillerne vet hvor de må være for å hjelpe hverandre. Taktikken som brukes varierer ganske mye, som man kan se på bildet. Det svarte laget spiller med en mer markert midtbane i 2x1x2x1 formasjon, med to spiss, en «mid», to backer, og en senter back. Denne taktikken kan være mer defensiv, med flere spillere som spille en mer støttende rolle. Man lærer mer om de forskjellige posisjoner på trening og den beste måte for å forstå de forskjellige rolle er å prøve å spille denne rolle.

I kamper er det vanligvis to eller tre svømmende dommere og en tørr hoveddommer på land. Dommeren på land ha som oftest best humor mens kampen pågår.

Undervannshockey ble først spilt på midten av 1950-tallet i Portsmouth, Storbritannia, og har siden da bare blitt mer og mer populært. I dag spilles det undervannshockey i over 20 land, blant annet Frankrike, Spania, Australia, Tsjekkia, Tyrkia, Rwanda, Serbia, Polen, Kina og Saudi-Arabia. Internasjonale kamper er derfor en fantastisk måte for å møte folk fra mange forskjellige land som elsker undervannshockey like mye som oss.

 

Hvilket utstyr bruker man for å spille undervannshockey?

Spillerne bruker normalt snorkelutstyr og undervannshockeykøller. Køllene er vanligvis ikke er lengre enn 350 mm. Pucken er mellom en og en og en halv kilo tung, og er laget av plastbelagt bly. Spillerne bruker også beskyttelsesutstyr som vannpolohetter, munnbeskyttelere og tykke gummi- eller silikonhansker som beskytter hånden mot skader fra bassengbunnen og pucken.

By DavidUnderwater (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons. Tatt fra den undervannshockey Wikipedia siden: https://en.wikipedia.org/wiki/Underwater_hockey. Klikk på bildet for å se Wikipedia siden.

På bildet kan du se:

  1. Snorkel og munnbeskytter
  2. Hette med ørebeskyttere
  3. Maske
  4. Svømmeføtter
  5. Kølle
  6. Puck
  7. Hanske

Alt utstyret som man kan se på bildet kan klubben låne  ut til nybegynnere. Derfor trenger du å ta med bare badedrakt og håndkle!

 

Hvem kan spille undervannshockey?

Undervannshockey er for alle! Det er ingen restriksjoner på alder, men man burde kunne svømme på egenhånd. Man trenger ikke å være i særlig god form for å spille Undervannshockey! Men bli advart, man kan ende opp med å komme i form.

 

Vil du vite mer?

Hvis du vil vite mer om undervannshockey, ta en titt på Wikipediasiden: https://en.wikipedia.org/wiki/Underwater_hockey (på Engelsk). Du kan også se et par Youtube videoer nedenfor:

Vil du dele videre....
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Legg igjen en kommentar